Google Discover

De droom van vele ondernemers is gevonden worden in Google. Wat als je kan gevonden worden voordat mensen hun zoekopdracht uitvoeren? Sterker nog, bereik je doelgroep met jouw content voordat ze weten dat ze je nodig hebben. Dat is mogelijk met Google Discover.

Datum

16 februari 2022

Leestijd

4 Minutes

Categorie

Google Discover

Wat is Google Discover?

Google Discover voorspelt op basis van je zoekgeschiedenis en interesses welke content op welk moment relevant is voor jou. Met behulp van zijn algoritme zoekt Google naar content waarvan die denkt relevant is voor jou. Daardoor geeft Google Discover dus de informatie die je wilt zien, voordat je er effectief naar zoekt.

Om dit te kunnen doen gebruikt Google de informatie van je toestel en van andere Google-producten die je gebruikt. Onder andere Google Calendar, Google Feed, Google Arts & Culture, Google Fit of Google Finance.
Daarbovenop maakt het algoritme ook gebruik van gegevens die opgeslagen zijn in je account:

 • web-activiteit
 • zoekgeschiedenis
 • contactgegevens
 • app-gegevens
 • locatie geschiedenis
 • agenda gegevens

Waar kan je Google Discover vinden?

Je discover-feed zie je voorbij komen bij het gebruik van de Google app. Op je smartphone zie je deze ook verschijnen op de homepagina van je browser. Als je geen gepersonaliseerde feed wil zien verschijnen kan je altijd je web- en app-activiteit uitschakelen. Hierdoor wordt er geen custom content weergegeven maar de trends van het moment.

Wat is het verschil met Google Search?

Terwijl Google Search informatie weergeeft op basis van een zoekopdracht probeert Discover op basis van zijn algoritme te voorspellen welke informatie relevant is voor jou. Het gaat focussen op de interesses zoals hobby’s, aankopen of reizen van de gebruikers.

Google Discover

Hoe kan ik als bedrijf weergegeven worden in de discover feed?

Kort door de bocht moet je hier niets voor doen. Elke content op alle websites komt in aanmerking om weergegeven te worden in de discover feed. Er moet enkel aan twee voorwaarden voldaan zijn:

Kan je optimaliseren hiervoor?

Je website optimaliseren voor de discover feed is zeker mogelijk. Google geeft zelf onderstaande tips om je kans te vergrootten om in de feed weergegeven te worden:

 • Mobiel vriendelijke website.
 • Sterke en interessante content.
 • Kwalitatieve afbeeldingen en video’s.
 • Pagina titels die de inhoud van je content weergeven.
 • Maak geen inbreuk op privacy of copyright wetgevingen.
 • Bouw vertrouwen op, laat zien dat je een expert bent.

Meet je succes

Via Google Search Console kan je ontdekken hoe vaak je bent weergegeven in Google Discover. In het linkermenu van de console kan je het icoontje ontdekken. Het zou kunnen dat er geen icoontje aanwezig is, dit kan erop wijzen dat je niet genoeg weergaves hebt gehad het afgelopen jaar.

Besluit

Mits een goede optimalisatie van je website is Google Discover zoals elk ander feed medium een goede manier om je doelgroep te bereiken. Dit überhaupt zonder ze naar je zoeken. Ter conclusie is het een krachtige tool die nieuwe bezoekers gratis naar je website leidt.