Wat kan ChatGPT betekenen voor SEO?

Wat kan ChatGPT betekenen voor SEO? Het nieuwste generatieve taalmodel van OpenAI is momenteel het gesprek van de dag, maar hoe zit het met zoekmachineoptimalisatie?

Datum

24 maart 2023

Leestijd

7 Minutes

Categorie

Wat kan ChatGPT betekenen voor SEO?

De lancering van ChatGPT in november 2022 door OpenAI is momenteel het gesprek van de dag. Social media explodeerde met ongelooflijke voorbeelden van hoe gebruikers dit nieuwe taalmodel kunnen gebruiken. Laten we dus eens kijken hoe ChatGPT kan ingezet worden voor SEO.

Als je op zoek bent naar concrete voorbeelden van zoekmachine optimalisatie, bekijk dan ons artikel met verschillende ChatGPT SEO-voorbeelden en use-cases.

Als het meer algemene antwoorden en voorbeelden zijn die je zoekt, lees dan ChatGPT, ultieme FAQ voor SEO.

Wat is ChatGPT?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is ChatGPT? Samengevat is het een generatief taalmodel dat is geoptimaliseerd voor conversaties via een chatfunctie.

In plaats van een klassieke enkele prompt waarop het grootste deel van het generatieve taalmodel is gebouwd, is het mogelijk om een conversatiechat te houden en ChatGPT te vragen de antwoorden die het geeft aan te passen of uit te werken.

Een chatbot op steroïden.

ChatGPT kan ook code produceren, en veel van de voorbeelden die mensen momenteel laten zien, zijn waar het code genereert voor een variant van code of moeilijke wiskundige vragen beantwoordt. Van het maken van code tot het debuggen van codefragmenten.

We kunnen het natuurlijk ook gewoon aan ChatGPT zelf vragen:

ChatGPT is een kunstmatig intelligentie-taalmodel ontwikkeld door OpenAI, gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur. ChatGPT is ontworpen om mensachtige reacties te genereren op tekstuele input. Het kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals chatbots, taalvertalingen en tekstsamenvattingen. Het platform is getraind op een enorme hoeveelheid gegevens van het internet, waardoor het in staat is om een breed scala aan onderwerpen en vragen te begrijpen en erop te reageren.

ChatGPT gebruiken voor SEO

Ik heb ook geprobeerd ChatGPT te vragen of we het voor SEO konden gebruiken.

Hoe kan ChatGPT worden gebruikt voor SEO?

ChatGPT kan op verschillende manieren worden gebruikt voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). Hieronder staan enkele voorbeelden:

 1. Content creatie: ChatGPT kan worden gebruikt om nieuwe content voor een website te genereren. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om blogartikelen te schrijven die zijn geoptimaliseerd voor bepaalde zoekwoorden. Een website kan hoger rangshikken in zoekmachines doordat ChatGPT nieuwe en unieke content genereert.
 2. Zoekwoordonderzoek: ChatGPT kan worden gebruikt om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor een bepaalde niche. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vragen te beantwoorden die mensen vaak stellen over een bepaald onderwerp. Door deze vragen te analyseren, kan ChatGPT relevante zoekwoorden identificeren die kunnen worden gebruikt in de content van een website.
 3. Featured snippets: ChatGPT kan worden gebruikt om featured snippets te genereren. Dit zijn korte stukjes tekst die bovenaan de zoekresultaten worden weergegeven wanneer mensen een vraag stellen in een zoekmachine. Door gebruik te maken van ChatGPT om deze snippets te genereren, kan een website worden gepositioneerd als een autoriteit op een bepaald gebied. Daarbovenop kan het meer verkeer naar de site genereren.

Het is fantastisch dat ChatGPT onmiddellijk zijn antwoord formuleert in een opsomming, dit levert meteen al een SEO voordeel op. Wat ik me nadien afvroeg was of het ook mogelijk zou zijn om enkele keywords te highlighten.

Kan je de opsomming opnieuw geven met de keywords in bold?

Wat kan ChatGPT betekenen voor SEO?

En om af te ronden vroeg ik om enkele van de gerelateerde zoekwoorden voor SEO en ChatGPT, en het kwam met dit:

Ja, natuurlijk! Hier zijn enkele gerelateerde zoekwoorden voor ChatGPT en SEO:

 • Natuurlijke taalverwerking (NLP)
 • Zoekwoorddichtheid
 • Rank tracking
 • Long-tail zoekwoorden
 • Gebruikerservaring (UX)
 • Content optimalisatie
 • Zoekmachine algoritmes
 • Conversie-optimalisatie
 • Interne linkstructuur
 • Concurrentieanalyse

Voor zoekwoorden onderzoek lijkt me dit niet een volledig geschikt antwoord. Het lijkt meer op enkele trefwoorden uit bovenstaande chat die overgenomen zijn en in een lijst gegoten. Het betekent dat je een beetje creatief moet omgaan om dergelijke modellen correct te gebruiken.
Dus probeerde ik het volgende:

Maak 5 varianten van “ChatGPT voor SEO” als een lijst.

Natuurlijk, hier zijn vijf verschillende varianten van de zin “ChatGPT voor SEO”:

 1. Gebruik ChatGPT voor zoekmachine optimalisatie.
 2. Verbeter uw SEO-strategie met behulp van ChatGPT.
 3. Optimaliseer uw content voor zoekmachines met ChatGPT.
 4. Gebruik ChatGPT om uw zoekwoordenonderzoek te verbeteren en uw SEO te optimaliseren.
 5. Maak gebruik van de mogelijkheden van ChatGPT om uw SEO-inspanningen te verbeteren.

Dit is helemaal niet slecht, maar het is duidelijk dat het tools voor zoekwoorden onderzoek, zoals Ahrefs of Semrush nog niet aan vervanging toe zijn. Maar zoals steeds met AI kan het plots heel erg snel gaan. Dus als antwoord op de vraag ‘Wat kan ChatGPT voor SEO betekenen?’ kunnen we stellen dat het zeker een handige tool is die waarschijnlijk in de toekomst meer en meer zal gebruikt worden. Daarom is het zeker de moeite om ChatGPT uit te proberen en de tool te verkennen. Het is natuurlijk ook nog afwachten hoe Google gaat reageren op het gebruik van artificiële intelligentie in hun algoritme.