Webdesign: geschiedenis en evolutie

Voor de start van het webdesign en de eerste webpagina’s kunnen we terug gaan naar het begin van jaren ’90. Oorspronkelijk als een bron van informatie en verhalen, maar tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Datum

18 april 2022

Leestijd

6 Minutes

Categorie

webdesign geschiedenis

De lancering van de eerste website vond plaats in 1991 door Berners-Lee, de website is nog steeds te bezoeken via deze link. Vandaag is het internet geëvolueerd tot een hoge snelheidstrein aan informatie. En kan het bezocht worden in alle hoeken van de wereld met een groot aantal toestellen. Daardoor moest ook het webdesign zich mee aanpassen. We vertellen er in deze post meer over.

1990 – 1997 – Het begin van het internet en de eerste websites online

Tim Berners-Lee ontwikkelde midden 1990 de eerste website en de eerste browser bij CERN. De eerste website had enkele hyperlinks en diende om uit te leggen wat het internet was.

Vervolgens lanceerde Pizza Hut de eerste website waarop kon besteld worden. Een revolutionair idee waarmee bezoekers online een pizza kon bestellen. Ook werd het World Wide Web Consortium, W3C, opgericht. Het W3C definieerde de standaarden die worden gebruikt in programmeertalen zoals HTML en Javascript. Ze zijn tot op heden nog steeds de referentie wat betreft browser ontwikkeling en programmeertalen.

In 1996 werd het grootste e-commerce platform van vandaag gelanceerd door Jeff Bezos, namelijk Amazon. Het startte als een online boekwinkel en werd later uitgebreid tot de intergigant die het vandaag is.

1998 – Het begin van Flash en Google

Flash wordt tegenwoordig nog zelden gebruikt op websites en heeft dan ook zijn plaats gekregen in de webdesign geschiedenis. Het was een programmatuur waarmee designers animatie en muziek konden opnemen in een website. Het bracht een fantastische innovatie teweeg op het web. Ondermeer voor het weergeven van interactieve menu’s, geanimeerde buttons en animaties werd Flash gebruikt.
De populariteit van Flash nam echter al snel af doordat er veel middelen nodig waren om het te kunnen gebruiken. Zo dienden gebruikers een plugin te installeren die dan weer bijdroeg tot de verspreiding van virussen.

Google werd in hetzelfde jaar gelanceerd en is nog steeds de grootste zoekmachine beschikbaar. De zoekmachine werd ontwikkeld door Larry Page en Sergey Brin. Oorspronkelijk als onderzoeksproject om zoekresultaten te vinden met behulp van een wiskundig algoritme. PageRank is de latere benaming van het algoritme.

Begin 2000 – Webdesign geschiedenis verandert dankzij CSS

CSS maakt een onderscheid tussen de inhoud en stijlontwerp van een website. Als gevolg van CSS werd het gemakkelijk om een website te stylen zonder de structuur te veranderen. Daarbovenop konden websites sneller geladen worden dan websites die nog gebruik maakten van Flash. Javascript was tegelijkertijd bezig aan een opmars en tegen 2002 ondersteunden bijna alle browsers de nieuwe technologie.

Halfweg jaren 2000 – Web 2.0 en SEO zorgden voor een internetrevolutie

Halverwege de jaren 2000 begon de internetrevolutie met Web 2.0. Dit waren namelijk sites met interactieve inhoud en sociale netwerken. Typografie en gebruiksvriendelijkheid worden meer belangrijk. Het internet werd kleurrijker en SEO deed zijn intrede. Flash verdween meer en meer naar de achtergrond.

Social networks wonnen razendsnel aan populariteit:

  • MySpace, anno 2003, was de belangrijkste sociale netwerk site totdat Facebook aan zijn opmars begon.
  • Facebook, anno 2004, opgericht door Mark Zuckerberg, maakte het mogelijk om via het internet te verbinden met vrienden.
  • Reddit, anno 2005, is vandaag de dag één van de grootste discussieplatform ter wereld.
  • YouTube, anno 2005, een internetreus die het delen van video’s mogelijk maakt.

De eerste virale website kunnen we dan weer toeschrijven aan Alex Tew. The Million Dollar Homepage bestond uit een pagina met een 1000x1000px-raster waar iedereen die het wou een 1px kon kopen voor één dollar. In 2006 bereikte de website 1 miljoen pixels.

2010 – Start van mobiel surfen en de teloorgang van Flash

De helft van alle websites wordt in 2010 bezocht via mobiele toestellen. Daardoor groeide de focus op het maken van websites die op kleinere schermen werkten. Ook de laadsnelheid werd steeds meer belangrijk. Aan de andere kant werd Flash nog minder populair door dat deze de laadsnelheid niet bevorderde. Steve Jobs stuurde daarbovenop een open brief uit waarin hij het gebruik van Flash afraadde. Apple was op dat moment absolute marktleider op het gebied van mobiele telefonie en had daardoor ook een enorme impact op de populariteit van Flash.

Het heden – prestaties en nieuwe designs

Zoals je ziet is de webdesign geschiedenis erg geëvolueerd doorheen de jaren. Prestaties van websites is ondertussen niet meer over het hoofd te zien. Mede omdat ondertussen 70% van de websites wordt geraadpleegd via mobiele toestellen. Laadsnelheid, gebruiksvriendelijkheid zijn ook een belangrijke voorwaarde om in zoekmachines te verschijnen. De trends voor webdesign kan je terug vinden in onze post Webdesign trends 2022.