Webdesign trends 2022

Als we onze ervaring laten spreken dan merken we dat we meer en meer focussen op gebruiksvriendelijkheid. Websites moeten toegankelijker, gebruiksvriendelijker en daarbij nog feilloos werken.

Datum

18 januari 2022

Leestijd

12 Minutes

Categorie

Webdesign trends 2022

Onze samenleving brengt meer en meer van zijn tijd online door. Daardoor is het onze taak als webdesigner om gebruikers op emotioneel niveau te betrekken. Hierbij vertellen we verhalen die tegelijkertijd door leuke interacties worden opgesmukt.

Daarom is het ook absoluut noodzakelijk om web technieken voortdurend bij te schaven in onze steeds veranderende wereld. Lees even mee terwijl we de belangrijkste webdesign trends 2022 bestuderen die de wereld van webcreatie dit jaar zullen domineren.

Inclusive Design Mania

Inclusivity, of inclusiviteit wordt helaas te vaak gezien als politiek modewoord dat te gemakkelijk wordt gebruikt. Maar de kern is een ideologie die elke ontwerper aanspreekt -er alles aan doen om inclusief te zijn-. En dit waar inclusie voorheen niet bestond. In de gepersonaliseerde markt van vandaag is het een idee dat bijna onmisbaar is geworden.

Inclusief ontwerp heeft zijn invloed op elke stap van het ontwerpproces van een website. Van strategische besluitvorming met betrekking tot de doelgroep, tot de tone of voice en personalisatie. Evenals het definiëren van de grafische taal van uw merk om zo tegemoet te komen aan alle genders, standpunten, ervaringen en situaties.

Afbeeldingen en illustraties voor functionele doeleinden verschijnen bijvoorbeeld steeds vaker in een niet-gender vorm, wat een speelse diversiteit biedt.

Bovendien zal het internet volgend jaar, mede dankzij de gamewereld, ongetwijfeld overspoeld worden met een groeiend aantal avatars, illustraties en karakters, van niet-menselijke identiteiten.

Het model dat Ranboo Fashion in hun video laat zien, is enigszins gender neutraal en verbergt het gezicht zodat de kijker niet zeker is van de identiteit van het model.

Scrollytelling

Scrollytelling is een steeds populairdere manier om gebruik te maken van een digitale interface om een verhaal over te brengen.

Met behulp van visuele effecten wordt ernaar gestreefd om op een boeiende manier inhoud op een presenteerblaadje te serveren. Scrollytelling wordt ook wel narratieve visualisatie genoemd. Een reeks visuele elementen die in volgorde zijn gerangschikt. Vervolgens chronologisch georganiseerd om een specifieke boodschap aan bezoekers over te brengen. We verwachten dan ook dat dit één van de belangrijkste webdesign trends 2022 zal zijn.

scrollytelling

De website van Infrared Mind Body toont grote afbeeldingen en teksten die verschijnen via verschillende animaties die hun waardepropositie accentueren. Grote close-ups, slecht verlichte afbeeldingen, grootschalige typografie, evenals zachte en vloeiende overgangen, creëren een unieke sfeer op een verfijnde manier.

Horizontal Scrolling

In tegenstelling tot de bekende en intuïtieve verticale navigatie, kan een side scroll layout leiden tot verrassende interacties tussen tekst en beeld.

Dit geldt met name voor portfolio-websites, catalogi en dergelijke. Ondermeer het ontdekken van projecten of het bezoeken van online galerijen is veel boeiender met zijwaartse navigatie. Als het goed wordt gedaan, kan horizontaal scrollen een website aantrekkelijker, leuker en gedenkwaardiger maken. Zo pasten wij dit onder andere toe bij de website voor VET Toolbox.

SIRUP is een website die uitsluitend is gemaakt om naar afspeellijsten te luisteren. De ontwerper realiseerde zich dit en creëerde een horizontale scroll ervaring. Hierbij is de afspeellijst en zijn de beelden als onderdeel van de scroll beweging opgenomen. De vloeiende beweging van verschillende grafische elementen zorgt voor een gevoel van progressie, zelfs als ze statisch zijn. Daardoor blijft de gebruiker scrollen.

Brutale typografie

Als je het type bent (woordspeling volledig bedoeld) om iets gedurfd te gebruiken, moet je zeker rekening houden met deze trend. De robuustheid en dominantie waardoor zulke websites eruit springen is erg duidelijk. Zelfs bij het gebruik van een beperkt aantal elementen.

Brutale typografie kan worden gezien als een reactie op de less is more, en het minimalistische webdesign. Een schaamteloze ruige stijl die in schril contrast staat met de dertien in een dozijn hedendaagse websites.

Typografie gebruiken om een dynamisch grid te maken. Letters als bouwstenen voor segmenten, koppen en alinea’s. Of gewoon een manier om los te gaan op een hele website.

Het gigantische font is zeker het startpunt van de website van Dillinger. En zoals ze zelf zeggen: “Variable impressive fonts, so the eyes and mind delight.”

Typografische animaties

Een mooie aanvulling op de vorige trend is typografische animatie. Deze trend evolueert snel dankzij de nieuwe technieken die voorhanden zijn. Tegenwoordig wordt deze techniek veel gebruikt door webdesigners in verschillende vormen.

Bewegende tekst kan de aandacht trekken, een toon zetten, belangrijke segmenten markeren en de gebruiker door een pagina leiden. Dit is een trend die in werkelijkheid al bestaat sinds de jaren zestig, toen Hollywood geanimeerde openingstitels gingen gebruiken in plaats van statische tekst.

Nostalgie

Sommige trends van de afgelopen jaren hebben nostalgische elementen. Mensen willen zich het verleden herinneren en er doen aan herinneren. Twee jaar nadat de COVID-19 pandemie voor het eerst toesloeg en te midden van toenemende onzekerheid, zijn designers op zoek naar geruststellende ervaringen en vormen van escapisme.

Deze aanpak draait om het vertragen van dingen. Het opwekken van een meer analoog gevoel. Bijvoorbeeld door typografie en afbeeldingen, met behulp van klassieke beeldfilters, retro-lettertypen, wazigheid, korrel, texturen, zachte verlichting en pastelkleuren paletten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van technieken die ontwerpers gebruiken om nostalgische ervaringen te creëren.

nostalgisch webdesign

Bravenewlit is een literaire speeltuin. Het romantische en ronde lettertype, evenals de platte pasteltinten met zachte korrelige afbeeldingen, creëren een gevoel van vertrouwdheid en verbondenheid. Om dit interactieve tijdschrift herkenbaar te maken, koos de ontwerper ervoor om het een tastbare uitstraling te geven. Ter illustratie hiervan gebruikt hij gescande afbeeldingen van teksten met voetnoten. Vervolgens een post-it-notitie alsof de gebruiker deel uitmaakt van het schrijfproces.

Contrasterende kleuren

Deze is voor de millennials, kinderen van de jaren ’80 en ’90. Het is moeilijk om onverschillig te blijven voor een website met neon accenten. Kleur is een hulpmiddel dat helpt de focus van de gebruiker te krijgen. Daarbij helpt het ook om een emotie te stimuleren.

Deze trend is meestal gericht op een specifiek publiek. Deze stijl is levendig, gedurfd en knallend. Gevuld met neon, heldere contrasten en gradients.

Het tweede gedeelte van de website van Superglow combineert grote zwarte titels op een effen gele achtergrond. De algehele look omvat verzadigde foto’s met een fade-out muis-animatie die verschijnen bij de muisaanwijzer.

Off The Grid

Een grid is één van de belangrijkste hulpmiddelen voor een ontwerper. Het geeft ons werk vorm en structuur.

Going of the grid is zeker geen nieuw idee, maar het is nog niet op grote schaal aanwezig. Tegenwoordig hebben front-end webdesigners geen ontwikkelaars meer nodig om hun visie te actualiseren. Het wordt steeds gemakkelijker om de gekste layouts te vertalen naar een website. Hierdoor zal Off The Grid meer en meer tot de webdesign trends 2022 gaan behoren.

Het portfolio van Maxim Aginsky, gebruikt een citaat in het eerste beeld. Hierdoor demonstreert hij zijn visie. Met overlappende teksten en een lineaire structuurachtergrond kan je echt spreken van off the grid.

Imagery Multilayers

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan strakke en minimalistische ontwerpen. Zodoende dat veel ontwerpers onbewust aangetrokken werden door meer visueel complexe designs.

Meerdere content lagen zijn een manier om conventionele elementen waar onze ogen aan gewend zijn uit te dagen. Zoals fotogalerijen en typografische elementen die een ervaring creëren voor het vertellen van een verhaal. Dit leidt ertoe dat gebruikers meer tijd besteden aan het verkennen van een website.

In het voorbeeld van General Condition helpt het gemeenschappelijke thema van de foto’s, elegante animatie en zwarte achtergrond alles bij elkaar te brengen. Dit levert een visueel samenhangende ervaring op.

Een ander voordeel van deze techniek is dat het gemakkelijker wordt om veel inhoud in een kleinere oppervlakte te plaatsen.

Delight

Delights zijn een belangrijk element van een goede gebruikerservaring geworden. Gebruikers van vandaag verwachten het in één van zijn twee vormen: oppervlakkige delights en diepe delights. Daarom is dit ook één van de onmisbare webdesign trends 2022.

Tot oppervlakkige delights behoren animaties, zorgvuldige overgangen of gebaren, afbeeldingen en geluiden. Diepe delights zorgen er ondertussen voor dat aan alle gebruikersbehoeften wordt voldaan. Inclusief functionaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en plezier. De kans dat tevreden gebruikers het product of de dienst aanbevelen, neemt toe bij een fijne web ervaring.

delight webdesign

Airbnb is een geweldig voorbeeld van een website die gedurende het hele gebruikerstraject heerlijke ervaringen biedt. Functies zoals het markeren van de kaarttags waar de gebruiker al doorheen heeft gekeken, zijn niet alleen prettig maar ook functioneel. Deze helpen de gebruiker om sneller door het vaak enorme aantal opties te bladeren.