AI in grafisch ontwerp

Goede AI tools voor grafisch ontwerp kan jouw workflow stroomlijnen. Hierdoor kan je meer tijd overhouden voor creativiteit en jouw projecten. Vervelende, tijdrovende beeld- en videobewerkingstaken kunnen met één klik worden afgehandeld. De fase van het starten met een blanco canvas behoort tot het verleden. Als je niet zeker weet waar te beginnen, kan AI inhoud creëren die je kan ontwikkelen.

Datum

18 september 2023

Leestijd

8 Minutes

Het valt niet te ontkennen dat sommige AI-tools, vooral diegene afbeeldingen genereren, controversieel zijn. Daarom is het belangrijk dat het juridische en ethische landschap eromheen nog verder moet uitgewerkt worden. De meeste generatieve AI’s zijn zonder toestemming van de rechthebbenden op afbeeldingen getraind en kunnen output produceren die duidelijk in strijd is met het auteursrecht. Zonder twijfel zijn dit de grootste problemen waarmee AI momenteel wordt geconfronteerd.

Er zijn de laatste tijd zoveel door AI aangedreven tools verschenen dat het moeilijk wordt om te weten welke de moeite waard zijn om uit te proberen. Hieronder verkennen we enkele van de beste stand-alone AI-tools voor grafische taken. Ondermeer UI-ontwerp, logo ontwerp en het genereren van afbeeldingen komt aan bod.

Looka, genereert logo’s, volledige brandings en zelfs webdesigns

Looka gebruikt AI om een logo, een volledige brandkit en website voor uw bedrijf of organisatie te ontwerpen. Het is heel eenvoudig te gebruiken: voer gewoon uw bedrijfsnaam in, kies het bedrijfsgebied en geef een idee van de gewenste stijl door een kleurenschema te kiezen en uw favoriete logo’s uit enkele voorbeelden te selecteren.

Op basis van uw informatie komt Looka met enkele eenvoudige logo’s en woordmerken die u vervolgens kunt aanpassen door lettertypen, letterafstanden, achtergrondkleur enzovoort aan te passen. Het creëert zelfs een aantal hele goede website-opties. In onze test schreef het geschikte tekst op de landingspagina, haalde het geweldige afbeeldingen binnen en had het een mooie selectie van verschillende layouts.

Nadien kan je het logo eenmalig kopen, of jaarlijks betalen voor de volledige merkkit, inclusief e-mailhandtekeningen, visitekaartjes, sociale profielen en website. Wanneer je deze materialen koopt, ontvang je bestanden in hoge resolutie met kleur, zwart-wit en transparante achtergronden die geschikt zijn voor online en drukwerk.

Ontdek deze tool.

AI-tool Looka

Uizard bouwt volledige interfaces

Uizard is de AI-tool die je nodig hebt als je een ontwerper bent die gebruikersinterfaces voor apps of websites bouwt. Dit is een AI op professioneel niveau en bespaart veel tijd, omdat het veel van de stappen automatiseert die je misschien met de hand doet. Het is vermeldenswaard dat Uizard eigenlijk een verzameling AI-tools is. Waaronder die voor UI-sjablonen, UX-ontwerp, AI-ontwerp en meer.

Een van de meest indrukwekkende functies is Uizard Autodesigner, die volledige interfaces ontwerpt op basis van eenvoudige tekstprompts. Je kunt hem bijvoorbeeld vragen een dating-app te ontwerpen die mensen matcht op basis van hun sterrenbeeld. Met alleen deze korte opdracht bedenkt Autodesigner een naam, logo en alle typische schermen die een dating-app zou gebruiken. Daarbovenop genereert het geschikte (tijdelijke) tekst.

Maar dit voorbeeld is niet alleen een inert ontwerpplan; alle scherminteracties die u nodig heeft, worden ook automatisch gegenereerd. Alles kan worden bewerkt en verfijnd, en je kan schermen uit de componenten-bibliotheek of elders omwisselen.

Er zijn andere uitgangspunten voor jouw ontwerpen, waaronder de sjablonen-bibliotheek, of je kan een URL invoeren die je als inspiratie wil gebruiken. Zoals elk goed ontwerp hulpprogramma is het een samenwerking tool, zodat jouw collega’s kan uitnodigen om feedback te geven.

Uizard

Voordelen en nadelen van Uizard

De kracht van deze AI is dat hij levert wat je nodig hebt en ervoor zorgt dat het jouw rol is om de creatieve aspecten van wat nodig is te bewaken. Wat een enorm voordeel is.
Wat zijn de beperkingen van Uizard? Geen, echt waar! Je zult altijd wat maatwerk moeten doen om precies te krijgen wat je wilt, maar alle tools die je daarvoor nodig hebt zijn aanwezig.

Ontdek deze tool.

Midjourney, AI in grafisch ontwerp

Midjourney genereert afbeeldingen van opmerkelijk hoge kwaliteit op basis van tekstaanwijzingen. De manier waarop het werkt is een beetje ongebruikelijk omdat het geen eigen interface heeft. Det draait als een bot op Discord, een instant messaging-platform. Om het te gebruiken, moet je dus een Discord-account aanmaken. Daarna dien je lid te worden van een Midjourney-kanaal en verzoeken naar de bot sturen.

Het gebruik van Discord kan betekenen dat het iets langer duurt om van Midjourney te krijgen wat je nodig hebt. Maar het grote voordeel hiervan is dat je kunt leren hoe je het kunt gebruiken door te kijken naar de aanwijzingen die andere mensen invoeren en de resultaten te zien die ze krijgen.

Hoewel Midjourney één van de beste AI-beeldgeneratoren is en tot grote dingen in staat is, blijft het controversieel. Vooral omdat hun modellen op beelden hebben getraind zonder toestemming van de rechthebbenden. Om deze reden is het belangrijk om ze ethisch te gebruiken.

Midjourney is geweldig voor het genereren van ideeën en het maken van moodboards en referentieafbeeldingen voor uw ontwerpproject, maar het is waarschijnlijk onethisch om het te gebruiken om inhoud te creëren waarvoor u normaal gesproken zou betalen. Het is ook onverstandig om gegenereerde afbeeldingen voor commerciële doeleinden te gebruiken, omdat de kans bestaat dat deze inbreuk maken op iemands auteursrecht. Als je door AI gegenereerde afbeeldingen commercieel wilt gebruiken, kijk dan eens naar Adobe Firefly.

Is het gebruik van generatieve AI ethisch?

Dit is de grote vraag die iedereen zich stelt. Hoewel sommige AI-generatoren als onethisch worden gezien (bijvoorbeeld Stable Diffusion, Midjourney en DALL-E 2), beloven sommigen dat ze auteursrechten zullen monitoren en zelfs artiesten zullen betalen voor hun werk. Ondermeer Adobe Firefly en Shutterstock AI doet dit reeds.