10 fonts om van te houden

Van huisstijlen tot website ontwerpen, we hebben al onze projecten van de voorbije jaren doorspit. Daarvan hebben we een lijstje gemaakt van onze 10 favoriete lettertypes.

Datum

8 september 2022

Leestijd

5 Minutes

10 fonts om van te houden

Ambit

Ambit van CoType Foundry is een excentriek en uniek schreefloos lettertype, geïnspireerd op een grotesk font, maar aangepast voor modern gebruik. Met zeven weights en een onderscheidende look is het geen verrassing dat we hem hebben gebruikt voor branding, zowel gedrukt als online.

10 fonts om van te houden

Helvetica Now

Na de grote lancering in april 2019 is Helvetica Now van Monotype ongetwijfeld het populairste lettertype van het moment. En dit zal nog wel een tijdje zo blijven. Het is een compleet herontwerp van het klassieke Helvetica. Waarbij elke lettervorm is herzien en opnieuw getekend. Zeker één van de 10 fonts om van te houden.

Helvetica Now

Avenir Next Pro

Avenir Next Pro van Linotype is online een bestseller. Akira Kobayashi werkte samen met de oorspronkelijke maker van Avenir, Adrian Frutiger en bracht een nieuwe kijk op deze klassieker. Dit om het nieuwe lettertype tot leven te brengen. Een echt onmisbaar sans family voor al jouw projecten.

Plantin

Een serif lettertype genoemd naar de 16e-eeuwse drukker, Christophe Plantin. Dit lettertype werd in 1913 gemaakt door de British Monotype Corporation voor zijn zetsysteem van heet metaal. Tekst in Plantin heeft een rijke textuur en is bij uitstek geschikt voor drukwerk en web teksten. We hebben gezien dat Plantin de afgelopen jaren een comeback heeft gemaakt en zijn groeiende populariteit vertoont geen tekenen van vertraging.

Plantin

Futura PT

Paratype’s nieuwe kijk op Futura is overal. Ontworpen voor het bedrijf Bauer in 1927 door Paul Renner, is het gemakkelijk in te zien waarom het uniforme font zo’n hit blijkt te zijn bij vele ontwerpers. Het bestaat uit zeven weights met bijbehorende schuine lijnen en acht gecondenseerde stijlen.

Futura PT

Untitled Sans

Untitled Sans is een eenvoudig neogrotesk sans lettertype gebaseerd op de ideeën van het Super Normal-project van Jasper Morrison en Naoto Fukasawa. Gedurende afgelopen maanden hebben we het gebruikt in verschillende ontwerpen. We kunnen Morrison en Fukasawa alleen maar bedanken voor het tot leven brengen van dit briljante lettertype.

Untitled Sans

FF Meta

FF Meta, ontworpen door Erik Spiekermann, is de laatste jaren in nogal wat projecten van The Other Concept opgedoken. De humanistische sans serif-lettertypefamilie werd in 1991 uitgebracht en was bedoeld als een ‘complete antithese van Helvetica’, die hij saai en flauw vond. Het font heeft altijd bij onze favorieten gehoord.

FF Meta

TT Norms Pro

Geprezen als één van de bestverkopende modern geometrisch sans font, heeft TT Norms Pro 22 stijlen – 11 rechtop, 11 cursief – en twee variabele lettertypen die onbeperkte mogelijkheden bieden. Het is een betrouwbaar werkpaard dat in 2023 ongetwijfeld in de toolkit van elke ontwerper zal zitten.

TT Norms Pro

Visuelt

Dit lettertype van Colofon, gemaakt als een op maat gemaakt lettertype voor Visuelt, een designconferentie in Oslo, is voortgekomen uit een meer doordachte en beperkte versie van Aperçu. Colofon heeft het lettertype herzien en opnieuw bekeken en extra weights geproduceerd, waarvan de lichtste dunne, precieze rondingen heeft. Het is begrijpelijk dat deze thuishoort in ’10 fonts om van te houden’.

Visuelt

Sentinel

Als je ooit had gewenst dat Clarendon cursief was of dat je favoriete slab serif een paar extra weights had en er goed uit kon zien in kleine tekst, dan is Sentinel van Hoefler&Co het perfecte lettertype voor jou. En het is een moderne slab serif die veel aandacht krijgt in de ontwerpers wereld.

Sentinel

Dit waren onze 10 fonts om van te houden, uiteraard is het kiezen van een geschikt font erg belangrijk voor jou branding en webdesign. Daarom gaan wij telkens uitgebreid op zoek om het perfecte lettertype te vinden dat het meest geschikt is voor jouw bedrijf.