Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? Zowel RGB en CMYK zijn kleurmodellen met elk hun eigen toepassing. Zo staat RGB voor Red, Green en Blue. RGB heeft zijn toepassing op digitale schermen zoals tv’s, smartphones en tablets of computermonitors. CMYK daarentegen staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en heeft zijn toepassing in print- en drukwerk.

Datum

22 juni 2021

Leestijd

2 Minutes

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

RGB kleuren

RGB staat voor rood, groen en blauw. Dankzij deze kleurencombinatie kunnen ook heel heldere kleuren worden bekomen. Zwart kan echter niet worden bekomen doordat het uitgangspunt licht is. Een uitgeschakeld scherm is kleurloos, dus zwart. Door toegevoegd licht ontstaan er kleuren op het scherm.

CMYK kleuren

CMYK staat dus voor de kleuren Cyaan, Magenta en Yellow. Niettemin komen we door deze kleuren te mengen niet tot zwart. Daarom is de kleur zwart extra toegevoegd. Door deze vier kleuren in verschillende verhoudingen met elkaar te vermengen kunnen alle kleuren binnen het CMYK-spectrum worden bekomen.

Verschil RGB en CMYK

Pantone kleuren

Daarnaast bestaan er ook nog PMS-kleuren, of Pantone kleuren. Dit zijn kleuren vastgelegd door het bedrijf Pantone. Er zijn 1114 Pantone kleuren met elk hun unieke nummer. Dankzij deze nummers is een kleur overal exact hetzelfde. Door deze hoge correctheid zijn deze kleuren ideaal om te gebruiken in logo’s en een huisstijl.

Wat is nu juist het verschil in RGB en CMYK?

Elke printer maakt gebruik van cyaan, magenta en gele toner. Deze kleuren worden gemengd door middel van een ingewikkelde optische techniek. De printers leggen de kleuren als het ware op het drukwerk, hierdoor valt het reflecterende licht weg. Uiteindelijk zullen deze kleuren er op het drukwerk anders uitzien dan op een computerscherm. Dat is het grote verschil in kleurmodellen.