Domeinnaam extensie

Wanneer je een nieuwe domeinnaam wil registreren, moet je naast een naam ook een domeinnaam extensie bepalen. Meestal kies je voor een extensie die vertrouwen opwekt bij klanten, zoals .com of .be. Daarom zijn ook sommige extensies populairder dan anderen. Maar wil je origineler zijn, dan kan je het zo gek niet bedenken. Een overzicht!

Datum

15 februari 2024

Leestijd

5 Minutes

Categorie

domeinnaam extensie

Wat is een domeinnaam extensie

Een domeinnaam extensie is het laatste deel van een domeinnaam. Deze staat achter de punt. Het is ook bekend als domeinextensie, domeinnaamextensie, topleveldomein, top-level domain of TLD.

Het is dikwijls een indicatie waarover een website gaat:

  • Welk type organisatie het is. .org is bijvoorbeeld voor websites van (non-profit) organisaties.
  • Een .art-extensie kan een website zijn voor een kunstenaar of museum. Zo gebruikten we deze domeinnaam extensie voor kunstschilderes Silvia Bonotto.
  • De geografische locatie van een onderneming wordt dikwijls aangeduid door .be of .nl. Vooral als je wil inzetten op local SEO is het niet onbelangrijk om hier rekening mee te houden.
  • Het kan ook meteen duidelijk maken in welke taal de website is opgebouwd, .fr zal een Franstalige website zijn.

Welke domein extensies zijn er?

Momenteel zijn er enorm veel verschillende extensies beschikbaar. Vroeger had je enkel domein extensies zoals .com, .org en .net. Later kwamen daar landspecifieke extensies bij als .be, .uk en .de. Elk jaar komen er nieuwe bij, denk bijvoorbeeld aan .academy, .vlaanderen en .design. De organisatie IANA (Internet Assigned Numbers Authority) heeft een lijst met alle topleveldomeinen.

De meest populaire domeinextensie

Ieder kwartaal publiceert Verisign een rapport over de stand van zaken in de domeinnaam industrie. Hieruit blijkt dat .com nog steeds de meest populaire domeinnaam extensie is.

  1. De .com extensie staat voor commercieel en is oorspronkelijk bedoeld voor commerciële bedrijven. Nu kan iedereen een .com domeinnaam registreren. Bij deze extensie ben je niet geografisch gebonden aan een bepaald gebied. Hierdoor is het gemakkelijker om je internationaal te profileren.
  2. Nummer twee is niet echt een verrassing, .cn. Dit is de landspecifieke extensie van China. De extensie is niet vrij te registreren, hiervoor moet een aanvraag gedaan worden bij CNNIC.
  3. .de is de afkorting van Deutschland en is de domeinnaamextensie van Duitsland. Al in 1986 werd de eerste .de domeinnaam geregistreerd.
  4. De .net staat voor network en was oorspronkelijk bedoeld voor netwerkorganisaties. Er waren geen restricties aan verbonden waardoor het al snel als alternatief ging gelden voor bezette .com domeinnamen.
  5. De nummer 5 van meest populaire domeinextensies is .uk. Dit is de landspecifieke extensie van het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom).
  6. De .org was aangewezen voor niet-commerciële organisaties. Nu wordt er vooral gebruik van gemaakt door liefdadigheidsinstellingen, culturele stichtingen en NGO’s. Net zoals bij .net zijn er geen restricties waardoor deze ook weer als alternatief wordt genomen voor bezette .com domeinen.
  7. Iedereen kan .nl registreren, maar je laat hiermee wel zien dat je website specifiek voor Nederland is bedoeld.
  8. .ru staat voor Rusland. Op dit moment is het niet mogelijk om een .ru domeinnaam te registreren.
  9. De landspecifieke extensie voor Brazilië is .br. De extensies is een uitzondering, want het is niet mogelijk om rechtstreeks een domeinnaam met .br te registreren. Wel als achtervoegsel zoals bijvoorbeeld: .com.br of .org.br.
  10. .xyz, de laatste uit onze lijst, is een alternatief voor .com, de extensie waarbij veel domeinnamen al bezet zijn. Hij is eenvoudig te onthouden en daarbovenop internationaal inzetbaar.