Redenen waarom bezoekers je website verlaten

Je website is het visitekaartje van jouw onderneming. Je spendeert dan ook veel tijd aan om er voor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk hun weg vinden en overgaan tot actie. Dit kan het aankopen van een product zijn, een afspraak boeken of het downloaden van een e-book. Maar wat als je deze doelen niet haalt en je bezoekers niet overgaan tot actie. Waarom bezoekers je website verlaten achterhalen we in deze post.

Datum

13 februari 2024

Leestijd

14 Minutes

Categorie

Waarom bezoekers je website verlaten

Kritische blik

Hoe mooi je design van je website ook mag zijn, het is niets waard als de statistieken van je website niet brengen wat je verwacht. Kijk daarom kritisch naar je website om te achterhalen waaraan dit kan liggen, zorg bovenal voor een gebruiksvriendelijke website. Bekijk onze tips waarom bezoekers je website verlaten en niet overgaan tot actie.

Aantrekkelijk design en sterke content

Uiteraard is het design van je website het meest in het oog springend, het oog wil namelijk ook wat. Zorg daarom voor een professionele uitstraling, houd hierbij de balans van je website in de gaten. Maak het geheel niet te druk maar zeker ook niet te saai.

Schrijf daarbovenop waardevolle content die gemakkelijk leesbaar is. Maar je teksten aantrekkelijk, op die manier kan je jouw klanten verleiden zodat ze overgaan tot actie.

10 redenen waarom bezoekers je website verlaten

 1. Je design is verouderd
 2. Moeilijk te lezen content
 3. Je website gebruikt verouderde plugins
 4. Te veel reclame
 5. De video’s op je website spelen automatisch af
 6. Ingewikkelde navigatie
 7. Trage laadtijd
 8. De voordelen van je product zijn niet helder
 9. Niet genoeg (of geen) call-to-action
 10. Onveilige of gehackte website

1. Verouderd design

De eerste indruk die je website maakt doet de bezoeker meteen beslissen of hij even blijft of meteen je website verlaat. Een verouderde of slecht ontworpen website is nefast en zal bezoekers wegjagen van je pagina.

Dit is waarom:

 • Gebrek aan visuele aantrekkingskracht: moderne internetgebruikers hebben hoge verwachtingen van design. Ze verlangen naar websites die visueel betoverend zijn, gemakkelijk te navigeren en zo intuïtief mogelijk te gebruiken zijn. Een verouderd ontwerp, met kleuren die botsen, wazige beelden en een rommelige lay-out, kan bezoekers doen weg klikken.
 • Trage laadtijden: verouderde ontwerpen worden vaak overladen met overtollige bagage in de vorm van onnodige afbeeldingen en code. Deze doen de laadtijden van jouw website vertragen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers verwachten dat websites binnen twee seconden of minder verschijnen. Als jouw site er langer over doet, loop je het risico ongeduldige bezoekers te verliezen.
 • Slechte mobiele weergave: met de opkomst van smartphones komt een aanzienlijk deel van het web verkeer nu van mobiele apparaten. Een verouderd website ontwerp dat niet responsive is voor verschillende schermformaten, zal een groot deel van jouw potentiële publiek niet bereiken.

Hoe op te lossen:

Zorg voor een modern, responsive webdesign op dat voldoet aan de huidige normen. Geef prioriteit aan een nette lay-out, scherpe afbeeldingen en een kleurencombinatie dat aansluit bij de uitstraling van jouw merk.

Voer regelmatig updates uit om jouw website in overeenstemming te houden met de evoluerende ontwerp normen en de steeds veranderende verwachtingen van gebruikers. Laat jouw website een aanwezigheid zijn die bezoekers boeit, zodat ze op jouw website blijven hangen.

2. Moeilijke content

Moeilijk leesbare content kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom bezoekers je website verlaten. Wanneer de inhoud van een website te moeilijk te begrijpen is, worden bezoekers vaak gefrustreerd en vinden ze het moeilijk om de informatie te absorberen. Dit kan leiden tot een verlies van interesse, een slechte gebruikerservaring en uiteindelijk het wegklikken van de website. Het resultaat is niet alleen een gemiste kans om de boodschap over te brengen, maar ook een negatieve impact op de geloofwaardigheid van de website en de kans om terugkerende bezoekers te behouden. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de content van je website gemakkelijk leesbaar en begrijpelijk is om de betrokkenheid van bezoekers te behouden en hen te stimuleren om op de website te blijven.

3. Gebruik van verouderde plugins

In de wereld van website functionaliteit zijn plugins onmisbaar, ze brengen je site tot leven. Maar het gebruik van verouderde plugins kan nare gevolgen met zich meebrengen.

Hier is waarom bezoekers niet van deze outdated plugins houden:

  • Beveiligingslekken: verouderde plugins verbergen vaak kwetsbaarheden die kwaadwillende hackers kunnen misbruiken. Wanneer bezoekers dit gebrek aan bescherming opmerken, zijn ze geneigd om de website zo snel mogelijk te verlaten.
  • Incompatibiliteit: terwijl technologieën snel evolueren, zijn oudere plugins vaak niet meer in staat om te communiceren met de nieuwste browsers en apparaten. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring, waarbij functies zich niet meer werken of fouten veroorzaken.
  • Trage prestaties: verouderde plugins kunnen eveneens de prestaties van je website vertragen. Langere laadtijden doen zich voor en een frustrerende gebruikerservaring volgt.

Hoe te verhelpen:

Werk je plugins regelmatig bij. Dit zorgt ervoor dat je website veilig, compatibel en functionerend blijft. Lees zeker ook ons artikel over waarom het belangrijk is om WordPress te updaten.

4. Te veel reclame

Meerdere advertenties of pop-ups op een website kunnen bezoekers storen en ertoe aanzetten de website te verlaten. Dit gebeurt omdat ze de gebruikerservaring verstoren, de laadtijd van de pagina vertragen, en een overweldigende hoeveelheid informatie kunnen presenteren.

Om dit te voorkomen, moet het aantal advertenties beperkt worden en moeten ze op een niet-verstorende manier worden weergegeven. Het is ook belangrijk om technologieën voor advertentiebeheer te gebruiken en gebruikers de mogelijkheid te geven om advertenties uit te schakelen of te beperken. Zo kan de website een aangenamere gebruikerservaring bieden en bezoekers langer vasthouden.

Teveel reclame

5. Automatisch afspelende video’s

Bezoekers verlaten vaak je website wanneer video’s automatisch worden afgespeeld op je pagina. Dit gebeurt omdat deze automatische weergave de gebruikerservaring kan verstoren en bezoekers kan irriteren. Hierdoor klikken ze sneller weg. Waarom bezoekers je website verlaten, is te wijten aan het feit dat automatisch afspelende video’s onverwacht geluid kunnen produceren, wat storend kan zijn. Bovendien kunnen ze de laadtijd van de pagina vertragen, waardoor de algehele prestaties van de website afnemen. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en bezoekers ontmoedigen om op de pagina te blijven.

Daarom is het belangrijk om automatisch afspelen van video’s te vermijden en gebruikers de controle te geven over wanneer ze videocontent willen bekijken.

6. Onoverzichtelijke navigatie

Een onduidelijke navigatiestructuur kan bezoekers in de war brengen en ze doen besluiten de website te verlaten. Onoverzichtelijke menu’s kunnen frustratie veroorzaken en alternatieve, gebruiksvriendelijkere websites aantrekkelijker maken.

Het ontbreken van een zoekfunctie kan bezoekers die specifieke inhoud zoeken, ontmoedigen. Verborgen contactgegevens kunnen wantrouwen opwekken en bezoekers ervan weerhouden verdere actie te ondernemen. Om deze problemen te verhelpen, is een eenvoudiger en duidelijker navigatieontwerp nodig, met goed georganiseerde menu’s en gemakkelijk vindbare contactinformatie.

7. Trage laadtijd

Een trage laadtijd doet bezoekers je website verlaten omdat het hun geduld op de proef stelt en een negatieve gebruikerservaring veroorzaakt. Bezoekers verwachten directe toegang tot informatie en services. Wanneer een website traag laadt, ervaren ze frustratie en zijn ze eerder geneigd om naar een sneller alternatief te zoeken. Dit kan resulteren in een hoog bouncepercentage en verlies van potentiële klanten.

8. De voordelen van je product zijn niet helder

Als de voordelen van je product niet helder zijn, kan dit leiden tot een toename van het aantal bezoekers dat je website snel verlaat. Bezoekers komen naar je website op zoek naar specifieke informatie over het product en de voordelen ervan. Als deze informatie niet duidelijk wordt gecommuniceerd, kunnen bezoekers hun interesse verliezen.

Het is dus essentieel om de voordelen van je product op een duidelijke en overtuigende manier te presenteren om de interesse van bezoekers te behouden en conversies te stimuleren.

9. Geen of weinig call-to-actions

Zonder duidelijke call-to-actions (CTA’s) kunnen bezoekers verward raken over wat ze moeten doen en uiteindelijk besluiten om de website te verlaten. CTA’s zijn essentieel om bezoekers aan te moedigen tot actie en betrokkenheid te vergroten door hen te begeleiden naar de gewenste acties, zoals het aanvragen van meer informatie of het maken van een aankoop. Daarom is het belangrijk om strategisch geplaatste en overtuigende CTA’s toe te voegen om de gebruikerservaring te verbeteren en het bouncepercentage te verlagen.

10. Onveilige of gehackte website

Een onveilige website kan leiden tot het verlies van website bezoekers om verschillende redenen:

 • Verlies van vertrouwen: bezoekers willen zich veilig voelen bij het gebruik van een website, vooral als ze persoonlijke informatie moeten invoeren of transacties moeten uitvoeren. Een website die als onveilig wordt beschouwd vanwege het ontbreken van HTTPS of andere beveiligingsmaatregelen, kan het vertrouwen van bezoekers schaden en hen ertoe aanzetten om de website te verlaten en elders naar een veiligere optie te zoeken.
 • Risico op gegevensinbreuken: onveilige websites zijn kwetsbaarder voor hacking en gegevensinbreuken, wat kan resulteren in het lekken van gevoelige informatie van bezoekers, zoals creditcardgegevens, wachtwoorden en persoonlijke gegevens. Bezoekers zijn zich bewust van deze risico’s en zullen waarschijnlijk wegblijven van websites die geen adequate beveiligingsmaatregelen hebben genomen om hun gegevens te beschermen.
 • Waarschuwingen van browsers: moderne webbrowsers zoals Google Chrome, Firefox en Safari geven waarschuwingen weer voor websites die als onveilig worden beschouwd, bijvoorbeeld als ze geen geldig SSL-certificaat hebben. Dergelijke waarschuwingen kunnen bezoekers afschrikken en hen ontmoedigen om verder te gaan met het bezoeken van de website. Bekijk de mogelijke waarschuwingen in Google Chrome.
 • Impact op SEO en rangschikkingen: zoekmachines zoals Google hechten waarde aan de veiligheid van websites en kunnen de rangschikking van een website beïnvloeden op basis van beveiligingsfactoren zoals HTTPS en malware bescherming. Een onveilige website kan lagere posities krijgen in de zoekresultaten, waardoor het moeilijker wordt voor potentiële bezoekers om de website te vinden.

Kortom, een onveilige website kan het vertrouwen van bezoekers schaden, het risico op gegevensinbreuken vergroten, leiden tot waarschuwingen van browsers en de SEO-prestaties van de website negatief beïnvloeden. Dit kan allemaal resulteren in het kwijtraken van websitebezoekers die op zoek zijn naar een veiligere en betrouwbaardere online ervaring.