Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO, of Search Engine Optimization staat voor organische vindbaarheid. Deze vindbaarheid moet je verdienen door onder andere relevante content aan te bieden aan je bezoekers of door middel van linkbuilding. SEA, Search Engine Advertising, daarentegen is vindbaarheid met behulp van betalende advertenties.

Datum

8 maart 2022

Leestijd

5 Minutes

Categorie

wat is het verschil tussen SEO en SEA

Wat is SEO?

Bij elke populaire zoekterm krijg je via Google miljoenen resultaten. Dit zijn één voor één webpagina’s die Google heeft geïndexeerd. Dankzij hun algoritme hebben ze deze gerangschikt en tonen ze de meest relevante pagina’s bovenaan de zoekresultaten. Google heeft deze techniek zo verfijnt dat een gebruiker meestal niet verder kijkt dan de eerste pagina. Door een website te optimaliseren verhoog je zijn organische vindbaarheid in zoekmachines. Deze optimalisatie technieken noemen we Search Engine Optimization, kortom SEO.

Verschil tussen SEO en SEA

De grootste misvatting over SEO

De belangrijkste regel die je in acht moet nemen is dat je geen website bouwt voor Google maar voor je potentiële klanten. Beter scoren in zoekmachines hangt namelijk erg samen met jouw kennis over je doelgroep. Wat hebben zij nodig? Achter wat zoeken zij en welke woorden gebruiken ze hiervoor? Als je hierin een goed inzicht vergaart is het gemakkelijk om hier op te antwoorden. Je zal automatisch relevante content kunnen aanbieden waardoor Google je beloont.

Uit wat bestaat SEO?

In onze SEO woordenlijst kan je een gedetailleerd overzicht vinden van alle belangrijkste SEO termen. Maar zonder te veel in detail te treden kunnen we drie belangrijke SEO peilers onderscheiden.

  • Technische SEO
    Dit is het basisbeginsel van je online vindbaarheid. Is je website crawlbaar? Hoe kan Google je vinden en kan de zoekmachine je website correct lezen? Technische optimalisatie bevat talloze onderdelen. HTTPS is hier bijvoorbeeld een belangrijke bouwsteen van. Ten tweede is de laadtijd ook erg belangrijk voor een goede SEO score. En tenslotte bepaald ook de url-structuur duidelijk aan zoekmachines welke content op je website te vinden is.
  • Content
    Zoekmachines beoordelen de content van websites op basis van relevantie en kwaliteit. Je content moet niet enkel van hoge kwaliteit zijn, bovendien die je ook rekening te houden met zinsbouw, zinslengte, aantal woorden, … Daarentegen kan je de zoekmachines ook in de juiste richting duwen om jouw website op waarde te schatten. Dit kan je doen door op bepaalde plaatsen belangrijke zoekwoorden toe te voegen. Wanneer je deze ook nog in belangrijke titels plaatst, bijvoorbeeld in een h1-element, dan zit je helemaal goed.
  • Off-page SEO
    Een laatste belangrijk onderdeel van SEO is off-page SEO. Dit bestaat hoofdzakelijk uit het verkrijgen van backlinks. Dit zijn links die van andere domeinen naar jouw website verwijzen. Een backlink van een relevante populaire website kan hierbij krachtiger en meer doorwegen dan een link van een weinig bezochte blog.

Wat is SEA?

SEO staat dus voor organische vindbaarheid die je moet verdienen. SEA gaat over vindbaarheid waar je moet voor betalen. Dit kan bijvoorbeeld via GoogleAds. SEA maakt het tamelijk gemakkelijk om hoog in de zoekresultaten te eindigen. Bovendien bereik je hierdoor gemakkelijk je doelgroep. Via GoogleAds bied je een bedrag op bepaalde zoekwoorden -en termen. Het grote nadeel is echter dat dit bedrag sterk kan oplopen omdat je concurrenten misschien wel op hetzelfde zoekwoord bieden. Daarnaast is ook de kwaliteit van je advertentie belangrijk.

Kies je nu best voor SEO of SEA?

Nu weet je het verschil tussen SEO en SEA. Waarvoor kan je nu het beste kiezen? Een belangrijke vraag die jezelf hierbij moet stellen is hoeveel tijd en hoeveel geld wil ik hieraan spenderen. Kan je website een snelle boost gebruiken dan opteer je best voor SEA. Deze resulteert namelijk in snel meer website verkeer maar is niet bepaald een lange termijn oplossing. SEO is dit dan weer wel, door te investeren in relevante en kwalitatieve content zal je na verloop van tijd de vruchten hiervan plukken.